top of page
Σχετικά άρθρα

Μήπως νιώθετε τύψεις που αφήνετε το μωρό σας για να πάτε στη δουλειά;


Αν σας τρώει το άγχος ότι αφήνετε το παιδί σας σε ξένα χέρια, δείτε τι λέει η ψυχολόγος μας...

Είναι λογικό να στενοχωριέστε, αφού στην αρχή και το μωρό και η μαμά δυσκολεύονται να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα. Ύστερα από λίγο καιρό όμως ο ένας μαθαίνει στην απουσία του άλλου και να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας ανησυχεί με έναν τρόπο λιγότερο έντονο από αυτόν που εσείς νομίζετε.Τα παιδιά αισθάνονται την αγάπη μας ακόμη κι αν είμαστε μακριά. Το σημαντικό είναι όταν είστε μαζί του να είστε με έναν τρόπο δημιουργικό (παιχνίδια, αγκαλιές, συζητήσεις), γιατί, ακόμη κι αν ακούγεται απλό, λίγες μητέρες το καταφέρνουν.

Δεν είπαμε να λείπετε όλη την ημέρα, αλλά το να απουσιάζετε 5-6 ώρες την ημέρα βοηθά το μωρό να καταλάβει πως δεν αποτελεί το κέντρο του κόσμου σας, αλλά ότι είναι μέρος αυτού. Μια μητέρα «πανταχού παρούσα» δεν αφήνει το παιδί της να την αναζητήσει και να αποκτήσει δική του οντότητα πέρα και έξω από αυτή. Ο μεγάλος Βρετανός παιδίατρος-ψυχαναλυτής D. W. Winnicott υποστηρίζει πως για το παιδί σας δημιουργείστε-υπάρχετε μέσα από την απουσία σας, όταν γνωρίζει δηλαδή πως υπάρχετε και το αφήνετε να σας αναζητήσει.

Είναι λάθος το παιδί να γίνεται το κέντρο της ζωής της μητέρας του. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης S. Freud, υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μετατρέπονται στην «αυτού εξοχότητα το μωρό», γίνονται εγωκεντρικά, απαιτητικά και μεταμορφώνονται σε μικρούς τυράννους. Ένα τέτοιο παιδί θα ζητά σε όλη του τη ζωή να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο.

Το πρόβλημα γίνεται όμως έμμεσα και δικό σας, όταν εκείνο θα φύγει κάποια στιγμή από κοντά σας αδειάζοντας εντελώς τη ζωή σας. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλά παιδιά θα ήταν καλύτερα αν η μαμά τους δεν ήταν όλη μέρα πάνω απ’ το κεφάλι τους!

Ένα παιδί έρχεται για να σας συμπληρώσει και όχι για να σας μεταμορφώσει πλήρως.

Τελικά, το σημαντικό για το παιδί δεν είναι ότι η μαμά του φεύγει, αλλά να ξέρει ότι η μαμά του σίγουρα θα επιστρέψει!

Η Ελίνα Καρδαρά, είναι κλινική ψυχολόγος / ψυχοθεραπεύτρια / εξειδικευθείσα στη Σορβόννη.

Follow Us
No tags yet.
Αναζήτηση θεμάτων/Tags
Αρχείο
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey YouTube Icon
Baby & prenatal yoga
bottom of page